14
JUL
2017

Briefje aan Harold

Posted By :
Comments : 5

Beste Harold. Ik ken je als een collega voor wie ik veel waardering heb. Maar gisteravond trof je me onaangenaam. De raadsvergadering was bijna gespeeld, toen je me uit onverdachte hoek plotseling een trap in m’n rug verkocht. Je zei ‘en plein public’, in een stemverklaring tot de burgemeester, dat je er moeite mee hebt dat ik met mijn redactiebureau een financiële vergoeding ontvang om de website van De VrijeLijst in de lucht te houden.

Je had het goed op een rij. Voor redactie, beheer, hosting, de tijd die eraan opgaat breng ik zo’n 50 euro per maand in rekening. Het mag volgens de reglementen, zei je. Maar het is eigenlijk not done dat ik van ‘gemeenschapsgeld’ werkzaamheden declareer.

Behalve dat er dus niets mis mee is, met die declaratie van mij, koos je een heel ongelukkig moment in je poging mij, in voetbaltermen, een gele kaart aan te smeren. Door te kiezen voor een stemverklaring, waarop raadsleden elkaar niet kunnen interrumperen, ontnam je mij de gelegenheid dat ik mij kon verweren. Zoals je ook in de aanloop naar de raadsvergadering niet de moeite had genomen om mij te bellen of te mailen. Je koos ervoor om mij in het openbaar aan te spreken op je morele kompas.

Ik ga over die keuze in dit stukje geen oordeel vellen Harold. Immers nu ben jij het die zich niet kan verdedigen. Ik heb je gisteravond na afloop van de raadsvergadering opgezocht en je persoonlijk al laten weten wat ik van je actie vindt.

Ik hoop dat je de komende tijd nog eens terugdenkt aan dit moment, bijvoorbeeld als we binnenkort in de raadszaal de analyse over de bestuurscultuur in Castricum gaan bespreken. Politiek is persoonlijk geworden, en alles wat persoonlijk is wordt politiek gemaakt. Een kruitvat is het, dat in Castricum twee jaar geleden tot ontploffing kwam, en waarvan iedereen voelt dat het ieder moment weer kan gebeuren.

Dit Harold, geef ik je mee, als je binnenkort nog eens een rijk door gemeenschapsgeld gevulde congreszaal van D66 gaat bezoeken, om daar triomfantelijk te kunnen vaststellen dat de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks vele miljoenen Euro’s gemeenschapsgeld terecht laat komen in de geldlades van landelijke politieke partijen. Die daarmee hun organisaties kunnen financieren, websites, campagnes, advertenties, hele verkiezingen kunnen ze ermee kopen. En de lokale partijen? In Nederland inmiddels zo’n 800 in aantal. Wat ontvangen zij? Geen cent Harold. In de democratische orde, hartstochtelijk ondersteund door onder meer jouw Kamerleden en Senatoren in de Tweede én Eerste Kamer, mogen vertegenwoordigers van lokale partijen hun inspanningen om zich buiten de raadszaal bekend te maken uit eigen zak betalen.

Toen de verslaggever van het dagblad mij vanmorgen belde en om een reactie op jouw optreden vroeg schoot mij het woord te binnen waar ik gisteravond in mijn verbouwereerdheid niet opkwam. Matennaaierij. Sta daar maar bij stil, als je over een paar maanden affiches van D66 gaat plakken. Ik wens je alle goeds, Ron.

About the Author
 1. Harold Reply

  Briefje terug

  Beste Ron,
  Wat ik gisterenavond – trouwens niet op persoonlijke titel maar namens de fractie van D66 – naar voren heb gebracht, is dat naast de technische toets op basis van de verordening, die zegt dat het toelaatbaar is om kosten voor website-beheer ten laste te brengen van het fractiebudget, ook een toets in het kader van integriteitsaspecten aan de orde zou moeten zijn. Daarom pleiten wij voor aanpassing van de verordening en introductie van onafhankelijke toetsing, bijvoorbeeld door de accountant. Een dergelijk toets zou namelijk zeggen dat het niet kies is om als fractievoorzitter (via het eigen redactiebureau)persoonlijk kosten te declareren ten laste van het fractiebudget. Het betreft immers gemeenschapsgeld en niet een budget uit de partijkas. Daarom is het ook niet relevant om te vernemen hoe schappelijk je uurtarief is. Het gaat om het overschrijden van een principiële grens. Als raadsleden dienen wij zelfs de schijn van belangenverstrengeling en bevoordeling te vermijden. Ook dat is ‘bestuurscultuur’! Je mag het matennaaierij vinden dat deze situatie is aangeroerd, maar dan zeg ik: recht is recht en krom is krom. Dat neemt niet weg dat ik veel waardering heb voor je inbreng als raadslid in de Castricumse politieke arena. Met betrokkenheid, improvisatievermogen en humor geef je doorgaans de juiste richting aan het raadsdebat. Ik hoop dat je in de toekomst ook ten aanzien van de bestedingen van het fractiebudget de juiste richting kiest.
  Hartelijke groet,
  Harold

 2. Eric Ebben Reply

  Je (Harold) gaat jammer genoeg niet in op het belangrijkste argument, dat van het verschil in financiering tussen landelijke partijen (ruim op kosten van de belastingbetaler) en lokale partijen (ternauwernood kostendeclaratie bij de gemeente).
  Ook ga je niet in op de wijze waarop je meende deze ‘integriteitstoets’ (overigens alleen voor lokale partijen) aan te moeten zwengelen.
  Gelukkig heb jij hier wel weerwoord.
  Zwak hoor.

 3. Marko Reply

  Prachtig tulpenveld overigens. Volgend jaar Papavers, ter benodigde ontspanning, wellicht?!

 4. Jeroen Reply

  Hallo Ron, ik heb grote bewondering voor het feit dat je je überhaupt nog in deze sector beweegt, chapeau! En maar je hoofd koel houden.

 5. Hans Hoek Reply

  Beste Harold, ik kan heel wat woorden bedenken voor jouw optreden, maar dan wordt het modder smijten en daar hou ik niet van. Laat ik jouw optreden (en dat blijkt ook uit jouw weerwoord) typeren als typisch D66 gedrag. Precies de reden waarom ik nog nooit wat met jullie heb opgehad en ook niet zal hebben. Maak maar een keer werk van de gekozen burgemeester. Dat staat in jullie grondbeginselen, maar het blijft nu jullie in de pluche zetels zitten daar verdacht stil over.

Plaats een Reactie

*

captcha *

Bad Authentication data.